Ontstoken Slijmbeurs

Slijmbeurzen zitten op verschillende plaatsen in het lichaam. schouder-slijmbeursontstekingEen bursitis (slijmbeursontsteking) in de schouder komt zeer vaak voor. Om de arm in alle richtingen te kunnen bewegen zijn er tal van spieren actief. Deze spieren zijn via pezen op verschillende plaatsen op de bovenarm aangehecht. Als de spieren verkort zijn, zal er een grotere kracht uitgeoefend worden op de pezen, die dat weer overbrengen op de aanhechtingen. De slijmbeurs, die er voor zorgt dat de pezen soepel kunnen bewegen, kan zo onder druk komen te staan en uiteindelijk ontstoken raken. Voor dat dat zover is heb je meestal al heel wat klachten in de schouder en/ of het schoudergebied ondervonden. Als de slijmbeurs echt ontstoken is kan je de desbetreffende arm niet of nauwelijks meer bewegen zonder erge pijn. In de reguliere zorg wordt dan vaak een cortisonen-injectie toegediend.                                  Ik raad dit ten zeerste af omdat:

  • alléén de ontsteking wordt bestreden en niet de oorzaak. Een ontsteking is geen oorzaak, maar slechts een gevolg van -.
  • de injectie vloeistof erg agressief is en het (pees)weefsel kan beschadigen.
  • doordat de ontsteking weg gaat, is vaak ook de pijn weg, waardoor de indruk kan ontstaan dat het probleem verholpen is. Dat is echter niet zo. Bovendien is de belastbaarheid nog heel laag, waardoor je de schouder weer snel overbelast met mogelijk wederom een ontsteking tot gevolg. Soms worden zelfs meerdere injecties toegediend(!)

De behandeling:

De aanpak van het probleem bestaat uit het losmaken van de juiste spieren, zodat er een ontspanning ontstaat op de pezen en daarmee ook op de aanhechtingen. Zeker de eerste paar behandelingen kunnen behoorlijk pijnlijk zijn en moeten daarom rustig opgebouwd worden. Na een aantal behandelingen kunnen naast de massages ook rekoefeningen worden gedaan om de spieren langer te maken en daarmee de pezen en aanhechtingen nog verder te ontlasten. Over het algemeen zijn er 3 tot 5 behandelingen nodig om ervoor te zorgen dat de pijn draaglijk wordt en de arm weer beter gebruikt kan worden. De interval is dan 1 behandeling per week. Daarna kan, afhankelijk van het herstel, de interval tussen de behandelingen vergroot worden.