Verzwikte enkel

Eén van de meest voorkomende blessures

Doordat de voet veel verder naar binnen kan bewegen dan naar buiten, is er bij een verzwikking verzwvan de enkel in verreweg de meeste gevallen sprake van een naar binnen geklapte voet. De omstandigheden bepalen de ernst van de blessure; vond het wandelend of rennend plaats?
Liep je op platte schoenen of met hoge hakken? Kon je de verzwikking nog ondervangen of ging je er helemaal doorheen? Was het op een harde of zachte ondergrond? Ook je lichaamsgewicht speelt een grote rol; als je (erg) zwaar bent zullen de krachten op het enkelgewricht tijdens het verzwikken ook  groter zijn.

Hardloopschoenen

In onze spieren zitten sensoren die continue informatie sturen naar de hersenen. Zodra de voet dreigt te zwikken zal er een reflex plaatsvinden die er voor zorgt dat we  hier direct op kunnen reageren. Hardlopers hebben vaak schoenen met een goeie demping in de vorm van een dikke zool. Die schoenzool zorgt er echter ook voor dat het signaal, als de voet dreigt te zwikken, later wordt afgegeven. Het gevolg is dat de kans  om vollédig door je enkel te gaan veel groter is, mede door de snelheid die je tijdens het hardlopen hebt. Het verzwikken van je enkel is over het algemeen zeer pijnlijk en het herstel kan, afhankelijk van de ernst,  zelfs tot enkele maanden in beslag nemen. Daarnaast is er het ‘gevaar’ dat je door de pijnlijke enkel anders gaat lopen om deze te ontzien en daarmee andere structuren overbelast.

De behandeling

Uiteraard moet eerst uitgesloten zijn dat er sprake is van een breuk of (af)gescheurde enkelbanden. Het toepassen van een Bowen behandeling is dan het meest effectief. Als het mogelijk is zou je moeten proberen om dezelfde dag nog langs te komen voor een behandeling. In ieder geval geldt: hoe sneller je er bij bent, des te sneller het herstel.  Ervaring leert dat als je er snel bij bent, vaak met 1 of 2 behandeling(en) de klachten effectief behandeld kunnen worden. Eventueel kan dit in een later stadium nog aangevuld worden met een massage voor een optimaal resultaat. Ondanks het feit dat vrijwel iedereen het adviseert, is het belangrijk om juist niet te ijzen! Dit vertraagd namelijk het herstelproces!